Grécky rozpočtový deficit na začiatku roka výrazne klesol

10.05.2013 Celý región

Atény 10. mája (TASR) - Grécko robí pokroky pri sanácii verejných financií. Vďaka nižším výdavkom a investíciám klesol rozpočtový deficit v období od januára do apríla medziročne o 81 % na 330 miliónov eur, uviedlo grécke ministerstvo financií. V rovnakom období vlani schodok dosiahol 1,7 miliardy eur, informovala agentúra Reuters.

"Finančná situácia sa neustále zlepšuje," uviedol tajomník ministerstva financií Christos Staikouras. Dodal, že vláda sa stále nemôže uspokojiť s dosiahnutými výsledkami. V uvedenom údaji je zohľadnené len hospodárenie centrálnej vlády, chýba hospodárenie sociálneho poistenia a obcí.

Sanácia verejných financií je však ťažko vykúpená. Vláda znížila svoje výdavky o 12 %. Investície do štátom financovaných projektov klesli na 836 miliónov eur, čo je len polovica v porovnaní s pôvodným plánom. Vláda tým vykompenzovala klesajúce daňové príjmy. Z dôvodu slabej spotreby, ktorej príčinou je rekordná nezamestnanosť na úrovni 27 %, sa znížili príjmy z dane z pridanej hodnoty.

Konsolidáciu verejných financií sťažuje hlboká recesia. Grécka ekonomika tento rok zrejme klesne už šiesty rok po sebe. Recesia by sa mala skončiť až v roku 2014, keď sa očakáva rast na úrovni 0,6 %.
 

Vyberte región